Prektični vodič za putovanje trajektom u Grčkoj

Grčka ima privilegiju da poseduje veliki broj ostrva koja su među najpopularnijim letnjim destinacijama na svetu. Ona su podeljena u 7 različitih grupa prema svojoj geografskoj lokaciji. To su Kikladi, Dodekanez, ostrva Istočnog Egeja, Saronska ostrva i Sporadi, koja se nalaze istočno od grčkog kopna, u Egejskom moru. Jonska ostrva su zapadno od grčkog kopna, dok je Krit na jugu.

Iako neka od njih imaju nacionalni ili međunarodni aerodrom, glavni i najpopularniji način putovanja do ostrva je trajektom.

Putovanje sa kopna na ostrva Sva grčka ostrva su povezana sa grčkim kopnom trajektima.

Kikladi, Dodekanez, Istočni Egej, Saronska ostrva i Krit povezani su redovnim trajektima sa jednim ili više luka Atine: Pirej koji je glavna i najveća luka grčke prestonice, Rafina ili Lavrio. Jonska ostrva su povezana sa grčkim kopnom trajektom preko luka Kilini i Patra, koje su gradovi u zapadnom Peloponezu. Sporadi su povezani sa grčkim kopnom preko luka Ag. Konstantinos, Mantoudi i Volos.

Obilaženje ostrva Osim trajektne veze sa Atinom ili drugim velikim lukama grčkog kopna, postoje i međusobne trajektne linije između ostrva. To znači da možete lako putovati sa jednog ostrva na drugo, koja mogu, ali ne moraju, biti deo istog ostrvskog kompleksa. Na primer, Mikonos i Santorini, Krit i Santorini, Paros i Naksos povezani su redovnim trajektima na dnevnoj bazi. Međusobne trajektne veze između ostrva učinile su obilaženje ostrva vrlo lakim i popularnim načinom da otkrijete više od jednog različitog mesta tokom boravka u Grčkoj.

Napomena:

Mnogi putnici lete direktno na aerodrom ostrva koje je povezano sa njihovom zemljom, a zatim nastavljaju posetu drugim ostrvima trajektom. Na primer: Letite na Međunarodni aerodrom Mikonos, a zatim uzmite trajekt za Santorini.

Nije svako ostrvo povezano sa svim ostalima! Ostrva Jonskog mora nisu povezana trajektom sa ostrvima Egejskog mora. Na primer, Zakintos nije povezan trajektom sa Kritom ili Santorinijem.

Pročitajte o destinacijama za obilaženje ostrva sa Mikonosa i obilaženje ostrva sa Santorinija.

Trajektne rute i rasporedi

Putovanje trajektom do grčkih ostrva

Na našem pretraživaču trajektnih karata možete pronaći sve dostupne trajektne rute i rasporede čim ih trajektne kompanije zvanično objave. Trajekti rade tokom cele godine, povezujući ostrva sa kopnom. Naravno, tokom letnje sezone, trajektne linije su mnogo češće i dodaju se novi rasporedi i rute.

Letnji raspored trajekata zvanično se objavljuje oko marta i online kupovina karata je dostupna čim se raspored trajekata pojavi na našoj stranici za rezultate pretraživača. Neki trajektni prelazi koji povezuju ostrva sa kopnom su fiksni i objavljuju se mnogo meseci unapred. Na primer, trajektne linije kompanije Blue Star Ferry rade tokom cele godine, omogućavajući putnicima da posete ostrva čak i van sezone.

Tokom letnje sezone (jun-oktobar), koja je najprometniji turistički period u Grčkoj, postoje brojne dnevne trajektne linije do i sa najpopularnijih ostrva, kao i veze između ostrva.

Iako se mnoge trajektne veze nude tokom glavne sezone, preporučuje se rano rezervisanje, jer se popularne i čak manje popularne rute brzo rasprodaju. <

Trajektne kompanije i plovila

Blue Star Ferries je popularna kompanija koja radi tokom cele godine u Egejskom moru.

Postoji mnogo različitih kompanija koje rade u grčkim lukama i ostrvima. Najpopularnije su:

Blue Star Ferries: Ova kompanija koristi velika konvencionalna plovila za trajektne prelaze iz Atine do ostrva Egejskog mora: Kikladi, Dodekanez, Istočna Egejska ostrva i Krit. Njihove trajektne rute su veoma popularne, cene su niske i nude redovne trajektne linije tokom cele godine, čak i zimi. Ova plovila imaju velike unutrašnje i spoljne prostore, restorane, kafiće, prodavnice, sedišta avio-tipa, garaže i kabine za duža ili noćna putovanja. Seajets: Ovo je najpopularnija kompanija za brze trajekte u Grčkoj. Kompanija poseduje 17 brzih plovila koja rade u Egejskom moru, povezujući Kiklade sa Atinom, kao i mnoga Kikladska ostrva međusobno i sa Kritom. Trajekti Seajets su idealni za obilaženje ostrva zbog raznolikosti destinacija koje nude. Iako su plovila brza, jaki vetrovi mogu uticati na njih, uzrokujući morsku bolest i kašnjenja. Na brodu postoje sedišta avio-tipa i nekoliko kafića, dok neka od njih takođe imaju garažu. Golden Star Ferries: Ova kompanija ima dva konvencionalna i jedan brzi trajekt koji povezuju Atinu sa Kikladima preko luke Rafina, kao i neka Kikladaska ostrva međusobno. Minoan Lines: Minoan Lines je trajektna kompanija koja povezuje Atinu sa Kritom. Njihova plovila su idealna za duža putovanja i imaju kabine koje možete rezervisati za boravak tokom putovanja. Pored popularnih trajektnih prelaza za Krit, Minoan Lines takođe nudi rasporede za neka Kikladaska ostrva i povezuje Grčku sa Italijom. Anek Lines: Trajekti Anek Lines rade u Egejskom moru, povezujući Atinu sa Kritom, kao i nekoliko drugih ostrva. Ova kompanija takođe nudi trajektne prelaze između Grčke i Italije. Plovila su prostrana i dizajnirana idealno za duža i noćna putovanja. Levante Ferries: Ovo je najpopularnija trajektna kompanija koja radi u Jonskom moru, povezujući Jonska ostrva sa lukama Patra i Kilini na grčkom kopnu.

Kada rezervišete svoju trajektnu kartu, od vas će se tražiti da odaberete vrstu sedišta. U zavisnosti od plovila i trajektne kompanije, postoje različite vrste sedišta na svakom brodu:

Konvencionalni trajekti Ekonomična sala/paluba: Na konvencionalnom trajektu postoji “ekonomična sala/paluba” koja pokriva najveći deo broda. Kupovina ove vrste karte je najjeftiniji i najpopularniji način putovanja, dok vam takođe omogućava da izaberete sedište ili da se krećete po ovim prostorima. Sedišta nisu numerisana pa možete slobodno da sednete gde god želite.

Sedišta avio-tipa: Možete rezervisati numerisano sedište avio-tipa unutar ekonomične sale uz malu dodatnu naknadu, što može učiniti vaše putovanje udobnijim.

Poslovna klasa: Poslovna klasa je rezervisana samo za putnike koji putuju poslovnom klasom. Ovaj prostor je manje gužva i pruža više komfora.

Kabine: Možete rezervisati kabinu za duža ili noćna putovanja. Postoje kabine sa ili bez pogleda i privatnim WC/tušem. Obično su kabine opremljene sa 1, 2, 3 ili 4 kreveta i postoje deluxe opcije. Putnici koji putuju ka ili sa Krita, ostrva Dodekaneza, Istočnog Egeja ili nekih udaljenih Kikladskih ostrva, obično preferiraju rezervisanje kabine za opuštenije putovanje.

Vozilo: Kada prevozite svoje vozilo trajektom, morate platiti dodatnu naknadu. Cena zavisi od veličine automobila ili motocikla i destinacije.

Brzi trajekti Svi brzi trajekti imaju numerisana avionska sedišta u ekonomskoj i poslovnoj klasi. Kada kupite kartu za brzi trajekt, broj vašeg sedišta biće direktno naznačen na karti. Nema spoljnog prostora i kretanje po brodu je ograničeno.

Imajte na umu da nema kabina i neka plovila ovog tipa nemaju garažu.

Trajektne veze iz Atine do ostrva

Veze između Atine i ostrva Kiklada, Istočnog Egejskog mora, Dodekaneza i Krita ostvaruju se preko luke Pirej.

Rafina i Lavrio su dve manje luke koje rade trajektne linije za neka od Kikladskih ostrva. Rafina je poznata po trajektnim linijama za Mikonos i druge zapadne Kiklade.

Luka Pirej se nalazi 12 km od centra Atine i najveća je luka Grčke. Ima brojne dokove i kapije za različite destinacije na ostrvima. Kada kupujete kartu, proverite lokaciju i tačan broj kapije.

Možete stići do luke kolima i taksijem ili uzeti električni voz iz Kifisije do Pireja (zelena linija metroa). Ostale opcije uključuju autobuske linije 040 sa Sintagme i X96 sa Međunarodnog aerodroma Atina.

Trajekti iz Pireja do Kiklada Polazna mesta za trajekte ka Kikladima su kapije E6, E7, E9 i E10.

22 od svih naseljenih Kikladskih ostrva povezano je sa glavnom lukom grčke prestonice, Pirejom. Tačnije, Amorgos, Anafi, Andros, Donousa, Ios, Iraklia, Kimolos, Kythnos, Koufonisia, Milos, Mikonos, Naksos, Paros, Folegandros, Santorini, Serifos, Sifnos, Sikinos, Syros, Schinoussa, Tinos i Thirasia povezani su sa Pirejem trajektom. Što se tiče najpopularnijih destinacija među Kikladima, dostupno je više trajektnih linija dnevno, dok se trajektni polasci ka udaljenim Kikladskim ostrvima odvijaju jednom dnevno ili nekoliko puta nedeljno.

Trajekti iz Pireja do Dodekaneza Polazna tačka za trajekte iz Pireja do ostrva Dodekaneza obično je kapija E1. Sva ostrva Dodekaneza povezana su sa lukom Pirej sa dnevnim ili nedeljnim trajektima. Tačnije, možete stići do Rodos, Kos, Astipaleje, Karpatosa, Nisira, Kalimnosa, Leros, Patmos, Lipsi, Simi, Tilos i Halki direktnim trajektom.

Trajekti iz Pireja do Krita Krit je povezan sa Pirejem trajektom. Luke Krita koje su povezane sa Pirejem su Heraklion, Hania, Sitia i Retimno, dok trajekti ka Kritu polaze sa kapija E2, E3, E6 i E7 luke Pirej. Putovanje do Krita traje oko 9 sati i rezervisanje noćnog trajekta sa kabinom je veoma popularno kada putujete ka ili sa Krita.

Trajekti iz Pireja do Saronskih ostrva Saronska ostrva (Egina, Spetses, Hidra, Agistri i Poros) su lako dostupna dnevnim redovnim trajektima koji polaze sa kapije E8 luke Pirej. Trajektne linije su brojne i trajanje putovanja je kratko, pa se čak može organizovati jednodnevna poseta iz Atine.

Kupite svoje trajektne karte

Trajektne karte se mogu lako kupiti online putem našeg pretraživača karata. Koraci su jednostavni i procedura traje ne više od 2-3 minuta:

Korak 1: Napravite jednostavnu pretragu ili višestruku pretragu itinerara (obilaženje ostrva). Dodajte broj putnika i vozila. Korak 2: Svi dostupni trajektni operateri i njihova plovila za traženi itinerar će se pojaviti u rezultatima, zajedno sa cenama, vremenima polaska i trajanjem putovanja. Odaberite onu koja vam najviše odgovara. Korak 3: Unesite svoje preferencije za sedište ili kabinu, kao i ime i tip/starost putnika. Korak 4: Platite online za svoje trajektne karte na sigurnom serveru sa vašom kreditnom karticom ili PayPal nalogom. Korak 5: Odmah ćete dobiti email sa svojim vaučerima ili e-kartama*. Mnoge trajektne kompanije pružaju uslugu e-karte, što znači da ćete svoju kartu dobiti putem emaila. Ako trajektna kompanija ne pruža e-karte, možete preuzeti svoje karte u luci pre polaska pokazivanjem svog vaučera ili ih možete poslati poštom na vašu kućnu ili poslovnu adresu. *Zapamtite da proverite i spam folder.

Važne činjenice:

Fiksne cene: Trajektne karte u Grčkoj imaju fiksnu cenu, što znači da cena ostaje ista bez obzira na vreme kupovine. Bez obzira da li rezervišete svoju kartu 5 meseci unapred ili 2 dana pre putovanja, cena će biti ista. Takođe, fiksna cena garantuje da će troškovi karata biti isti svuda na tržištu: od online pretraživača karata do luka i fizičkih prodavnica trajektnih karata. Bez naknade za prtljag: Za razliku od putovanja avionom, prtljag na trajektima se ne naplaćuje. To znači da možete putovati sa koliko god prtljaga želite bez plaćanja dodatne naknade. Svoj prtljag možete poneti sa sobom na palubu konvencionalnog trajekta ili će vam možda biti zatraženo da ga ostavite u određenom prostoru, posebno kada putujete brzim plovilom.

Ukrcavanje na trajekt

Od putnika se zahteva da budu u luci 1,5 sati pre vremena polaska. Kada se ukrcavate na trajekt, od vas će se tražiti da pokažete svoje karte. Takođe se savetuje da imate svoje putne dokumente pri ruci, ali obično nema kontrole pasoša/lične karte. Napominjemo da treba da čuvate svoje karte tokom celog putovanja trajektom u slučaju dodatne kontrole.

Tokom pandemije COVID-19, uvedeni su neki dodatni zdravstveni i bezbednosni protokoli za putovanje trajektom. Oni se uglavnom sastoje od popunjavanja zdravstvenog formulara pre ukrcavanja i pokazivanja sertifikata o vakcinaciji ili negativnog rezultata testa. Korišćenje maske u svim unutrašnjim i spoljnim prostorima broda, kao i socijalno distanciranje od 1,5 metara su dva osnovna pravila koja treba razmotriti tokom vašeg putovanja. Da biste bili u toku sa svim protokolima, savetujemo da proverite našu posebnu sekciju ažuriranja o COVID-19 pre putovanja.

Iz Pireja

Ako putujete iz Pireja, veoma je važno da pronađete tačnu kapiju polaska (naznačena je na karti). Čekaonica je samo red ispred svakog broda. Kontrola karata se vrši na ulazu u trajekt. Ako putujete kolima, moraćete da uđete u trajekt kroz garažu kako biste parkirali. Zapamtite da zadržite svoju kartu i kartu za automobil.

Sa ostrva

Ostrvske luke su obično veoma male i čekaonica je otvoreni prostor na doku, ispod nadstrešnice. Trajekti se ne zadržavaju dugo na ostrvima; odlaze čim omoguće putnicima da siđu i ukrcaju se. Zato budite sigurni da ste na vreme!

Napomena:

Većinu vremena, trajektna putovanja su laka i prate ih neverovatni morski pogledi. Ako putujete konvencionalnim plovilom, imaćete priliku da se šetate po različitim palubama, popijete kafu ili ručate. Ako putujete brzim plovilom, moraćete većinu vremena da ostanete na sedištu.

Kašnjenja se često dešavaju, posebno za brza plovila, pa je važno uzeti to u obzir prilikom organizovanja odmora.

Zapamtite da većina vremena, trajektno putovanje uključuje više zaustavljanja na drugim ostrvima kako bi putnici mogli da siđu i ukrcaju se. Kada stignete u luku, postoji audio najava na grčkom i engleskom jeziku, pozivajući putnike sa specifičnom destinacijom/lukom da siđu. Zapamtite da obratite dodatnu pažnju i ako imate bilo kakva pitanja u vezi sa vašom destinacijskom lukom i vremenom dolaska, slobodno pitajte članove posade ili svoje saputnike.

Uživajte u vremenu na grčkim ostrvima!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *