Najbolje plaže i sela na grčkim ostrvima

Grčka je poznata širom sveta po svojim prelepim peščanim plažama sa kristalno čistom vodom. Zemlja ima najdužu obalu u Evropi (13.676 km) i stoga, hiljade neverovatnih plaža. Pored toga, Grčka takođe ima neka od najbolje očuvanih arhitektonskih sela i gradova. Bez daljeg odlaganja, zaronimo u 30 najboljih plaža na grčkim ostrvima i prošetajmo kroz te slikovite gradove!

30 Najboljih Plaža na Grčkim Ostrvima:

Sarakiniko, Milos

Kao jedno od najfotografisanijih mesta na ostrvu Milos, Sarakiniko je intrigantan rezultat prirodnog oblikovanja mora. Njegove složene kosti-bele stene, erodirane od slane vode tokom vremena, imaju mnogo velikih i malih udubljenja, dok tirkizne vode upotpunjuju pejzaž.

Tsigrado, Milos Tsigrado je mala obala sirove, kamene lepote. Njegove vode su smaragdne blizu bele uvale, a put do nje je kamenit i prilično uzak. Preporučuje se za odrasle koji traže neobične avanture tokom letnjeg odmora.

Plaka, Naksos Plaka se smatra nastavkom uvale Agia Ana, sa svojom dugom peščanom obalom koja se smatra jednom od najboljih na ostrvu i u Grčkoj. Deo nje je organizovan, a nekoliko turističkih objekata može se pronaći u blizini, ali glavni deo je prirodan i netaknut.

Agios Prokopios, Naksos Smešten samo 6 km od grada Naksosa, Agios Prokopios je odlična plaža za posetu tokom odmora. Kao dugačka, meka peščana obala sa kristalno čistom vodom, koja uključuje i organizovane i prirodne delove, može zadovoljiti svaki ukus.

Super Paradise, Mikonos Smeštena pored uvale Paradise, to je jedna od najlepših, gej-prijateljskih, organizovanih plaža na ostrvu. Super Paradise se može doći autobusom i vodenim taksijem. Njegov prah-bel pesak i more koje podseća na bazen osvojiće vaše srce.

Mylopotas, Ios Na samo kratkoj udaljenosti od Hore, glavnog sela na Iosu, Mylopotas je velika peščana uvala sa kristalnim vodama. Kao jedna od najboljih plaža u Grčkoj, često je prepuna turista, posebno posle podneva. Ima prirodne i organizovane strane; vodeni sportovi su takođe dostupni u tom području.

Elafonissi, Hanja, Krit

Ova uvala je nesumnjivo jedna od apsolutno najboljih u Grčkoj; sa koralno roze i belim peskom, sanjivim kristalnim vodama i plitkim grebenom koji se proteže, Elafonissi će vam osvojiti srce. Njegova karipska atmosfera svake godine privlači hiljade turista. Uvala ima organizovane i netaknute oblasti. Greben povezuje obližnje ostrvo Elafonissi sa glavnom obalom Krita.

Balos, Hanja, Krit Kada tražite raj na zemlji, uvala Balos na Kritu je odgovor. Jedna od najimpresivnijih obala u Grčkoj, Balos podseća na lagunu, jer plitki i meki peskoviti greben između glavne uvale Krita i obližnjeg stenovitog ostrva Gramvousa povezuje područje. Beli pesak uz azurne vode stvara nebeski pejzaž.

Falassarna, Hanja, Krit Kao jedna od najčistijih i najlepših plaža u Grčkoj, Falasarna u regionu Hanji na Kritu opravdano je jedna od naših najomiljenijih obala. Sa dugom uvalom koja ima i organizovane i neorganizovane delove, zadovoljava svaki ukus.

Vai, Lasiti, Krit Alternativno poznata kao uvala Palm Forest, Vai je zaista jedinstvena obala. Ima jedinu poznatu šumu palmi u Evropi, što joj daje egzotičnu reputaciju. Njegov prah-meki zlatni pesak se stapa sa safirnim morem, stvarajući karipsku atmosferu. Nije dugačka, a iako je većim delom organizovana, poštuje strogi raspored poseta radi očuvanja.

Myrtos, Kefalonija

Smeštena između stenovitih i zelenih litica, uvala Myrtos dobila je skoro polumesec oblik, sa svojom belom šljunčanom obalom i azurnim Jonskim morem koje se prepliću. Visoko rangirana među najidiličnijim plažama Grčke i sveta, privlači bezbroj putnika svake godine. Većim delom je organizovana plaža, sa nekoliko skrivenih, prirodnih mesta ovde i tamo.

Porto Katsiki, Lefkada Godišnje se pojavljuje u top 10 plaža sveta, Porto Katsiki je zaista iskustvo za ceo život. Spuštajući se sa vrlo strme stene putem, putnici će biti zapanjeni netaknutim, tirkiznim Jonskim morem i belom šljunčanom uvalom. Kao dobro očuvana, čista obala, ostaje neorganizovana, dok se sve turističke pogodnosti mogu pronaći na vrhu litice, s pogledom na Porto Katsiki. Voda brzo postaje duboka, a talasi su značajne veličine.

Kathisma, Lefkada Kathisma je jedna od najhvaljenijih Lefkadskih obala i s pravom zauzima svoje mesto među najboljim grčkim plažama. Sa prah-nalik svetlucavim peskom i večnoplave Jonske vode koje ga miluju, reči teško da mogu dočarati njegovu lepotu. Fantastična zelena i stenovita pozadina upotpunjuje pejzaž. To je poluorganizovana plaža značajne dužine, koja nudi i turističke pogodnosti i osamljenost.

Navagio, Zakintos Jedna od najfotografisanijih Jonskih plaža je uvala Brodolom/ Navagio na Zakintosu. Nekada poznata kao Agios Georgios, duguje svoje moderno ime brodolomu broda koji sada počiva na obali, okružen belim peskom. Kada se tirkizne vode i ogromne okolne litice dodaju u mešavinu, rezultat je zapanjujući. Obala je dostupna putem 30-minutne vožnje brodom iz Porto Vromi.

Lalaria, Skijatos Za osamljen i miran raj na zemlji, plaža Lalaria na Skijatosu je savršena opcija. Dostupna samo brodom, ona se ponosi kristalno čistim indigo vodama koje miluju njenu belu obalu. Ogromne stenovite litice koje je okružuju i složeni prirodni luk na njenoj strani stvaraju vrlo fotogeničan pejzaž.

Kolymbithres, Paros Kao najpopularnija uvala na Parosu, Kolymbithres duguje svoju slavu brojnim peščanim uvalama oblikovanim između složenih belih stena. Plaža se nalazi blizu duge uvale Naoussa, ali zadržava svoj vrlo zagonetan karakter.

Stafylos, Skopelos Kada tražite pogodnu, netaknutu i intrigantnu plažu za provesti letnji dan, Stafilos je odgovor. U blizini grada Skopelosa, to je zelena i azurna oaza. Poluorganizovana sa šarmantnom ribljom tavernom na licu mesta, omogućava društvo ili privatnost čak i tokom visoke sezone. Male stene dodatno pojačavaju kamene elemente Stafilosa.

Saint Paul, Rodos Smeštena blizu antičke Akropole Lindos, ova šarmantna mala uvala Rodosa postoji unutar prirodne luke stenovitih formacija. Poseduje kristalno čistu smaragdnu vodu i zlatni pesak. Plaža je organizovana sa turističkim sadržajima na svojim stranama.

Kyra Panagia, Karpatos

Hvaleći se upečatljivim tirkiznim vodama, belim peskom i šljunkovitom obalom uz svoje impozantne stenovite litice, Kyra Panagia je prirodna uvala jedinstvene lepote. Smeštena samo nekoliko kilometara od glavnog grada, to je poluorganizovana plaža sa turističkim sadržajima i nekoliko objekata u blizini.

Simos, Elafonisos Simos se sastoji od dve ogledalne plaže, Megalos Simos i Mikros Simos; Megalos je najduža uvala na Elafonisosu, dok su dve jedva odvojene prirodnim peskovitim prolazom. Veličanstveno indigo more ih okružuje, lako ih svrstavajući među najbolje plaže u Grčkoj. Lako dostupna kolima, jedinstveni pejzaž osvaja putnike svakog leta.

Paleokastritsa, Krf Dok je glavna uvala prilično mala, ostale plaže Paleokastritse su šire i svetlucave. Sa ukupno 6 obala za uživanje, zauzima visoko mesto među najšarmantnijim uvalama Krfa. Hladne, netaknute vode, zlatni pesak i maslinjaci u pozadini stvaraju vrlo intrigantnu atmosferu.

Red Beach, Santorini Crvena plaža duguje svoje ime vulkanskom pejzažu u koji se oblikuje. Ogromne crvene litice koje se obrušavaju u čisto Egejsko more stvorile su misterioznu i inspirativnu uvalu. Može biti malo gužva tokom visoke sezone, ali svakako vredi vremena.

Alyki, Tasos Smeštena na jugoistočnoj obali Tasosa, plaža Alyki je mesto mira i fantastičnog pejzaža. Bujna vegetacija i prirodni mermerni kamenolomi stvaraju smaragdnu nijansu na njenim kristalnim vodama. Uvala je organizovana i ima turističku infrastrukturu zajedno sa nekoliko tradicionalnih kuća.

Seychelles, Ikaria

Jedan od dragulja Istočnog Egeja, plaža Seychelles je mali komad raja na zemlji. Njene svetle tirkizne vode kontrastiraju prelepo na impozantne bele stene, omogućavajući nezaboravnu atmosferu. To je prirodna uvala sa belim šljunkom, jedna od najboljih plaža na Ikarii.

Chalikiada, Agistri Na malom ostrvu Agistri, može se pronaći netaknuta, kamena uvala. Chalikiada duguje svoje ime belom šljunku koji je ukrašava, jer je skrivena u vrlo strmoj litici. Sjajan pogled i vode koje podsećaju na bazen privlače dosta turista svake godine, uglavnom kampera i odraslih, jer uvala nije lako dostupna.

Kolona, Kythnos Vrlo intrigantna plaža je Kolona na Kythnosu; podseća na stub (kao što ime sugeriše) čistog peska koji povezuje ostrvo sa ostrvcem Agios Loukas. Kao netaknuto područje, putnici mogu doneti svoju letnju opremu da uživaju u netaknutim vodama, dok obližnja taverna može pružiti ukusne obroke.

Voutoumi, Antipaxi Fantastična uvala za posetu dok ste u severnoj Jonskoj regiji, Voutoumi je smeštena unutar velike uvale sa belim stijenama i bujnom vegetacijom. Tirkizne vode i šljunkovita obala su atrakcija za posetioce iz Paksija, Krfa i čak Parge redovno.

Kaladi, Kythira Još jedan deo raja možete uživati na ostrvu Kythira, kada posetite uvalu Kaladi. Udaljena, šljunkovita obala nekoliko kilometara od glavnog grada, okružena je azurnim vodama i impozantnim stenskim formacijama. Idealna je destinacija za ronjenje i plivanje, ali turističkih sadržaja nema na licu mesta.

Pori, Koufonisia

Neverovatna plaža sa finim peskom i čistim plavim vodama, Pori je uvala Ano Koufonissi koju ne biste trebali propustiti. Potpuno netaknuta, njen polukružni oblik čini je mirnom i zaštićenom. Nalazi se na pešačkoj udaljenosti od grada Chora, dok se preporučuje da ponesete opsežnu letnju opremu za ceo dan.

20+1 Najslikovitija Sela i Gradovi na Grčkim Ostrvima: Selo Oia, Santorini Oia je daleko najpoznatije selo na Santoriniju, savršeno smešteno na vrhu vulkanske kaldere sa svojim kockastim, belim zgradama. Lako prikazuje hvaljeni santorinijski zalazak sunca, svoju dobro očuvanu arhitekturu, luksuzni smeštaj i restorane sa Michelinovim zvezdama.

Hora, Folegandros

Glavni grad ostrva Folegandros smešten je na planinskoj visoravni, na 200 metara nadmorske visine. Lako je jedno od najautentičnijih kikladskih naselja, nudeći romantičnu nostalgiju na svakom trgu i uličici. Svetlo, belo selo puno je šarenih detalja, osvežavajućeg cveća i jedinstvenih butika, Hora je obavezna poseta na ostrvu.

Grad Rodos Grad Rodos je kraljica naselja Dodekaneza, prvo kao prestonica ostrva i drugo kao prestonica regiona. Urnuta u eleganciju, istoriju i besprekorno održane srednjovekovne strukture, grad Rodos je uvek živ i kosmopolitski. Kombinuje vekove tradicija, folklornog nasleđa i mediteranskog šarma, za razliku od bilo kog drugog mesta.

Hora / Grad Mikonos Mikonos je vrlo prometno ostrvo Grčke svakog leta, sa hiljadama turista koji šetaju, borave i zabavljaju se u Hori. Grad je vrlo šarmantan, energičan, ali i zaigran, sa svojom belom kockastom arhitekturom i ultra svetlim šarenim detaljima. Desetine fantastičnih butika, taverni i kafića upotpunjuju njegov gostoljubivi duh, dok klubovi i luksuzni smeštaj dodaju ton visoke klase. Sa mnogo stvari za istraživanje, uživanje i ukus, Grad Mikonos ne razočarava.

Grad Krf Kao prestonica ostrva, Grad Krf je populaciono veći od bilo kog drugog jonskog grada. Ponosno prikazuje izvanredne mešavine istorijskog i arhitektonskog nasleđa i kulture. Od venecijanskih dvoraca do francuske baštenske arhitekture, elegancija i šarm grada su zapanjujući. Ukusni restorani i prelepi kafići duž šetališta poboljšavaju iskustvo svakog putnika.

Fiscardo, Kefalonija Lepo, šareno naselje na severnom delu Kefalonije, Fiscardo svake godine posećuje mnogo putnika. Ima puno turističkih sadržaja i objekata, a ipak poštuje i zadržava svoj jedinstveni karakter. Sa svoje obale, može se uživati u pogledima na susedno ostrvo Itaka.

Hora, Patmos

Hora je glavni grad Patmosa, sa elegantnim i skromnim karakterom koji osvaja putnike. Naselje je izgrađeno oko impozantnog manastira Svetog Jovana Teologa, koji datira iz 12. veka. Patmos je poznat po svom religijskom aspektu, a Hora je ukrašena pravoslavnim manastirima, dvorcima, školama i crkvama koje zaslužuju da budu na svačijem putničkom itineraru.

Apiranthos, Naksos Jedno od najudobnijih i najtradicionalnijih naselja na Naksosu je sigurno Apiranthos, smešten na visini od 650 metara na planinskoj strani ostrva. Ponosno prikazuje izuzetne poglede na okolne doline, zanimljive tematske muzeje i folklorno nasleđe. Ovdje je venecijanski uticaj izraženiji, pojačavajući lepotu ostrva.

Olympos, Karpatos Smešteno na planinskim padinama ostrva, Olympos je šareno, staromodno selo sa 400 stanovnika. Područje je prilično udaljeno i vlada mir; nekoliko turističkih objekata, kao što su smeštaj i povremeni tradicionalni kafić ili taverna, može se pronaći.

Pyrgos, Tinos Izgrađen unutar zelene površine, Pyrgos je jedno od najvećih naselja na Tinosu, sa važnim kulturnim nasleđem. Inspirativno je ukrašen belim mermerom u zgradama i trgovima, zajedno sa svojim belim strukturama. Rođendansko mesto mnogih grčkih vajara, Pyrgos ima muzej u njihovu čast, zajedno sa mnogim radionicama za rezbarenje drveta i školom lepih umetnosti koja radi.

Molivos, Lesbos Kao jedno od najlepših i najbolje očuvanih srednjovekovnih naselja na Lesbosu, Molivos svakako zaslužuje posetu. Sa zapanjujućim srednjovekovnim dvorcem koji kruniše selo, brojnim vizantijskim crkvama i estetskim neoklasičnim strukturama, Molivos ne razočarava. Takođe ima dosta turističkih sadržaja kako bi se svaki putnik osećao dobrodošlo.

Hora, Astipalea

Hora je prestonica Astipalee i njeno glavno turističko središte. Izgrađena na brdu, prostire se duž obale i uključuje kikladsku arhitekturu iako pripada regionu Dodekaneza. Ostaci venecijanskog dvorca pod imenom Querini krunišu grad, a dve kikladske crkve postoje unutar njih. Slikoviti vetrenjače i cveće daju mu jedinstveni šarm, dok raznovrsni kafići, taverne uz obalu i mnogi smeštajni objekti poboljšavaju svaku posetu.

Grad Hanja, Krit Hanja je nenadmašan grad kada su u pitanju arhitektura, istorija, zabava i gostoprimstvo. Bogata venecijanskim nasleđem i znamenitostima, zajedno sa nekim otomanskim uticajima, Hanja su neodoljive, osvajajući posetioce nostalgičnim, ali romantičnim šarmom. Venecijanska luka u starom gradu, svetionik iz 16. veka i tvrđava ‘Firkas’ su među glavnim znamenitostima Hanji. Živahni noćni život i restorani vrhunskog kvaliteta, pekare, kafići i butici upotpunjuju boravak.

Grad Retimno, Krit Divan grad Retimno kombinuje modernost sa tradicijom, sa novim i starim gradom koji dočekuju posetioce. Izgrađen oko impozantne venecijanske tvrđave, stari grad ima složenu arhitekturu, kulturne spomenike i predivne otomanske fontane. Gradski parkovi su zelena dragocenost, a drevna nalazišta čekaju da budu istražena. U novom delu grada Retimna lako se mogu pronaći brojni turistički sadržaji i smeštaj; atmosfera je živahna, gostoljubiva i očaravajuća tokom cele godine.

Grad Simi Sastoji se od dva slikovita naselja, Horia i njene prirodne luke Gialos, Grad Simi je intrigantna lokacija u regionu Dodekaneza. Nekada vrlo bogato područje zbog trgovine i zanatstva, Grad je ukrašen neoklasičnim zgradama, amfiteatralno izgrađenim u svetlim bojama i impozantnim ulazima. Mirno ostrvo godišnje dočekuje veliki broj turista, zabavljajući ih živahnim noćnim životom u Gialosu i kulturnim nasleđem Horie.

Grad Hidra

Kao glavna luka i grad ostrva Hidra, Grad Hidra godišnje prima stotine posetilaca. Izgrađen na padinama prirodne luke, dobro je zaštićen od elemenata i stoga napreduje. Njegova živa arhitektura uključuje beli element Egeja, zajedno sa šarenim zgradama i detaljima u jedinstvenom mediteranskom ostrvskom stilu. Uživajte u lokalnim muzejima, uskim ulicama, očuvanim vilama, prelepim zalascima sunca i raznovrsnim turističkim sadržajima; Grad Hidra ima sve.

Lefkes, Paros Bivša prestonica Parosa u srednjovekovnom periodu, Lefkes je daleko najautentičnije naselje na Parosu. Brojeći oko 500 stanovnika, ostaje veran svojoj kikladskoj identitetu, daleko od masovnog turizma. Dobro održavane popločane ulice, sneg-beli kuće i bujni vrtovi su lepi kao iz bajke. Uživajte u tradicionalnom kafiću, muzeju narodne umetnosti i mirnim pravoslavnim crkvama za nezaboravnu posetu.

Hora, Kythira Grad Kythira (takođe nazvan Hora) je slikovito i privlačno naselje na južnom vrhu ostrva na visoravni, s pogledom na Mirtiosko more i zanimljivo pripadajući kompleksu Jonskih ostrva. Njegova arhitektura se sastoji od očaravajuće mešavine venecijanskih vila, dvoraca, britanskih dvoraca i kikladskih elemenata, dajući mu kosmopolitsku auru. Neverovatno održavane opštinske zgrade, dobro skriveni suvenir šopovi u uličicama, predivna flora i kulinarski objekti uz obalu stvaraju folklorni mozaik koji ne biste trebali propustiti.

Mesta, Hios Zaista jedinstveno selo smešteno u području Masticochoria (sela mastika) na Hiosu, Mesta ima folklorno nasleđe bogatstva zbog značajne proizvodnje mastika. Arhitektura je fascinantna, jer kombinuje potrebu za odbranom i optimalnu korisnost, pa su kamene zgrade spojene kako bi se smanjili putevi. Sa samo 400 stanovnika danas, ostaje zaštićena od masovnog turizma.

Kastro, Sifnos Šarmantno srednjovekovno naselje samo nekoliko kilometara od sela Apolonija, Kastro (što znači zamak) svake godine dočekuje posetioce. Izgrađeno na vrhu antičke prestonice Sifnosa, to je dragulj kikladskog minimalizma do danas. Venecijanski delovi, arhitektonski atributi i dekoracije mogu se naći na većini struktura. Ponosno prikazuje predivnu malu pravoslavnu kapelu na ogromnoj morskoj steni, mali arheološki muzej, divne smeštajne objekte i tradicionalne taverne, Kastro nudi miran letnji beg.

Hora, Serifos

Hora gleda na Egejsko more i visoravni ispod, nudeći odlične poglede. Verni kikladskoj arhitekturi, ima desetine kockastih, belih zgrada, među njima mnoge idilične muzeje, crkve i trgove. Hora je savršeno selo za avanturiste, optimalno za pešačenje kroz njene pešačke uske puteve, dok se smeštaj može pronaći uglavnom u luci Livadi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *