Zašto je Parga vaša sledeća destinacija

Parga je obalni grad na severozapadu Grčke. Smeštena na jonskoj obali, Parga je lako dostupna trajektom, koji ima mnogo čestih ruta. Parga je izgrađena amfiteatralno. Poznata je po svojoj slikovitoj lepoti do te mere da je poznata i kao “Nevesta Epira” (Epir je geografski i administrativni region kojem Parga pripada).

Šta videti

Istorija Parge je duga i puna slave. Venecijanski dvorac u Pargi jedan je od najlepših spomenika Parge u Grčkoj. Izgrađen je u 11. veku na brdu od strane stanovnika Parge jer su želeli da se zaštite od piratskih (i ne samo) invazija. Ovaj dvorac je građen i prepravljan nekoliko puta tokom svoje istorije. Danas se smatra odličnim primerom venecijanske arhitekture, iako ima i detalje iz različitih arhitektonskih stilova, kao što je otomanska arhitektura. Pogled sa ovog dvorca je veličanstven i svakako vredi posetiti. U Pargi se nalazi i Nekromanteion Efira. Nekromanteion (doslovno: Proročište smrti) je hram posvećen starogrčkom bogu podzemlja, Hadu, i njegovoj supruzi Perzefoni. Zanimljivost: Prema mitu, vrata koja vode u carstvo smrti nalaze se blizu reke Aheron. I starogrčki istoričar Herodot i epski pesnik Homer pisali su o vratima podzemlja, a arheološka istraživanja su se zasnivala na njihovim sličnim opisima.

Šta raditi?

Danas, reka Aheron i dolina su ništa manje nego prelepo mesto za isprobati pešačenje kroz reku! Čak i ako nikada ranije niste radili pešačenje kroz reku, ovo mesto će vas zadiviti svojom čistom lepotom. Dakle, ponesite svoje patike za treniranje sa sobom!

Šta jesti?

Parga je najpoznatija po svojim mlečnim proizvodima, posebno mleku i puteru. Ako posetite Pargu, ne propustite priliku da probate recepte sa mesom i suhomesnatim proizvodima. U Pargi se meso koristi u raznim receptima i obično se dobro peče. Parga je takođe poznata po svojim jedinstvenim pitama koje nemaju tipičnu grčku tanku koru za pitu. Ne propustite: Trahanas, koja je testa napravljena od brašna i mleka, koristi se u mnogim receptima Parge i jednostavno je ukusna.

Gde se kupati?

Beskrajno peščana plaža Valtos je jednostavno prelepa. Nalazi se samo 2 km od Parge i idealna je za one koji vole vodene sportove. Plaža Lihnos je takođe odlična za vodene sportove i okružena je drvećem. Takođe ćete biti zadivljeni koliko je čista njena voda. Plus: Ako volite netaknute plaže, Agios Sostis je mesto za vas! Njene prozirne vode su neverovatne i smatra se jednom od najlepših plaža u celom području.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *